علل درد پا و درمان آن
عناوین
Toggleپا درد از مشکلات شایع است و برخی از مطالعات نشان میدهد که تقریباً از هر ۴ نفر یک نفر در میانسالی دچار درد مکرر پا میشود. علل زیادی برای درد پا وجود دارد، از جمله کفشهای نامناسب، ایستادن بیش از حد، آسیبهای ورزشی و بیماریهای مزمن مانند آرتریت. محل درد در پا گاهی اوقات میتواند دلیل زمینهای درد را نشان دهد و علت تعیین خواهد کرد که آیا درمان پزشکی ضروری است یا خیر. با این حال، همیشه نمیتوان علت درد پا را بر اساس محل آن تشخیص داد.
بسیاری از بیماریها، مانند آرتریت، میتوانند چندین قسمت مختلف پا را تحت تاثیر قرار دهند. صدمات، مانند شکستگی استخوان، رگ به رگ شدن، یا کشیدگی نیز ممکن است باعث درد عمومی یا دردی شوند که تیرکشنده به نواحی دیگر باشند.
در این مقاله علل احتمالی درد پا را بر اساس محل آن در پا بررسی میکنم. همچنین توضیح میدهم که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
۱. درد انگشت پا
درد عمومی در یک انگشت ممکن است به دلیل انگشت چکشی (Hammer toe) باشد. انگشت چکشی تغییر شکلی است که انگشت دوم، سوم یا چهارم را درگیر میکند. انگشت آسیب دیده به سمت پایین خم میشود و بدشکل به نظر میرسد. انگشت پا ممکن است متورم باشد یا تغییر رنگ بدهد و فرد نتواند آن را صاف کند. گاهی اوقات، انگشت چکشی چندین انگشت پا را تحت تاثیر قرار میدهد.
انگشت چکشی زمانی اتفاق میافتد که عدم تعادل در ماهیچهها به وجود میآید که اغلب به دلیل پوشیدن مکرر کفشهایی که مناسب نیستند یا کفشهای پاشنه بلند ایجاد میشود.
ورزشهای تقویتکننده عضلات و تغییر کفش به انواع راحتتر ممکن است کمک کند. با این حال، اگر انگشت چکشی خود به خود برطرف نشود، ممکن است فرد نیاز به جراحی باشد.
۲. درد مفاصل
درد در مفاصل، مانند بند انگشتان پا، مچ پا، یا در نقطه اتصال انگشتان پا به پا، ممکن است هشدار دهنده آرتریت باشد. آرتریت به التهاب مفاصل گفته میشود. شایعترین نوع آن آرتروز است و زمانی اتفاق میافتد که غضروف مفاصل تحلیل میرود.
اگرچه هیچ درمان قطعی برای آرتریت وجود ندارد، راهکارهای مختلف میتواند به کنترل علایم کمک کند.
گزینه های درمانی شامل داروهای ضددرد، فیزیوتراپی، ورزش، داروهای آرتریت، تزریق کورتیکواستروئید و گاهی اوقات جراحی برای جایگزینی مفاصل آسیب دیده است.
استئوآرتریت در پا بیشتر شست پا را درگیر می کند.
۳. درد شست پا
بسیاری از شرایطی که به طور کلی بر انگشتان پا تأثیر میگذارند، مانند شکستگی استخوان، کشیدگی، رگ به رگ شدن و آرتروز، میتوانند باعث درد شست پا شوند. با این حال، اگر درد فقط در انگشت شست پا و بیشتر بالای آن باشد، ممکن است مشکل ناخن فرورفته در پا باشد.
ناخن فرورفته زمانی اتفاق می افتد که لبه کناری ناخن پا به داخل پوست رشد کند. این اتفاق میتواند دردناک باشد و ممکن است باعث عفونت یا تورم شود. در برخی موارد، راه رفتن روی پای آسیب دیده دردناک است.
هنگام بررسی ناخن فرورفته، فرد باید به دنبال تورم در یک طرف انگشت پا (مانند آنچه در عکس میبینید) و همچنین درد هنگام فشار دادن ناخن باشد.
دقت کنید که برای بریدن ناخن فرورفته، بستر ناخن را با قیچی حفر نکنید. درعوض، فرد باید به پزشک مراجعه کند تا بتواند قسمتی از ناخن را که در حال رشد است، بردارد یا برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.
افراد میتوانند با پرهیز از کوتاه کردن زیاد ناخنهای پا از رشد ناخن داخل بافت اطراف، در آینده جلوگیری کنند.
۴. درد کف پا
درد در ناحیه کف پا، یا جلوی پا در نزدیکی انگشتان پا، دلایل بالقوه زیادی دارد. کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلانی، آسیبهای جزئی ناشی از استفاده بیش از حد و راه رفتن زیاد و طولانی، و عضلات منقبض همگی میتوانند باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا شوند. این درد معمولا در عرض چند هفته برطرف میشود و ممکن است با ماساژ بهتر شود. چندین بیماری مزمن نیز می تواند باعث درد جلوی پا شود.
۵. بیماری فرایبرگ
بیماری نادری به نام بیماری فرایبرگ که معمولاً در سالهای نوجوانی ظاهر میشود، شامل کاهش خونرسانی به پا در اطراف استخوانهای متاتارس دوم یا سوم (محلی که در عکس میبینید) نزدیک انگشتان پا است. علائم شامل تورم، درد و سفتی در جلوی انگشتان پا است و معمولا فقط یک پا را درگیر میکند.
دارو و فیزیوتراپی میتواند درد را کاهش داده و تحرک را بهبود بخشد. اگر این موارد بی اثر باشند، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
۶. نوروم مورتون
نوروم مورتون شامل ضخیم شدن بافت اطراف یکی از اعصاب منتهی به انگشتان پا است. این اتفاق میتواند باعث درد شدید و سوزش در ناحیهی کف پا یا انگشتان پا شود. گاهی اوقات، بی حسی یا گزگز در انگشتان پا وجود دارد. نوروم مورتون سرطان نیست و فرد برآمدگی یا سایر علائم تومور را احساس نخواهد کرد.
تغییر کفش، تزریق کورتیزون، فیزیوتراپی و داروهای ضد درد برای اکثر افراد تسکین دهنده است. اگر اینها جواب ندهند، پزشک ممکن است جراحی را برای ترمیم عصب توصیه کند.
۷. درد قوس پا
آسیب به ماهیچهها و تاندونهای پا، کفشهای نامناسب و استفاده بیش از حد از پا ممکن است باعث درد در قوس پا شود.
بیماریهایی که بر پاشنه پا تأثیر میگذارند، مانند التهاب تاندون (تاندونیت) و فاشئیت پلانتار (plantar fasciitis) نیز ممکن است باعث درد قوس پا شوند.
در برخی از افراد، کف پای صاف (fallen arches) باعث درد قوس پا میشود. زمانی که تاندونهایی که قوس کف پا را نگه میدارند ضعیف میشوند، معمولاً افراد دچار کف پای صاف میشوند.
فیزیوتراپی، دارو، تزریق، و در برخی موارد، کفشهای خاصی ممکن است کمک کننده باشند.
۸. درد پاشنه پا
بسیاری از شرایط، از جمله آسیب به مچ پا یا مفاصل اطراف آن، میتوانند باعث ایجاد دردی شوند که به پاشنه پا میرسد. فاشئیت پلانتار (کف پا) و تاندونیت آشیل (التهاب تاندون آشیل) از شایعترین این بیماریها هستند.
۱. تاندونیت آشیل
تاندونیت آشیل زمانی اتفاق میافتد که تاندونی که در پشت ساق پا امتداد دارد، دچار التهاب شود. این التهاب میتواند به دلیل سفت شدن عضلات ساق پا، آسیب ساق پا، افزایش فعالیت یا خارهای استخوانی باشد.
بیشتر مردم متوجه درد شدیدتر در صبح و تورمی میشوند که با فعالیت بدتر میشود.
درمانهای مختلف میتواند به کاهش درد در تاندونیت آشیل کمک کند، از جمله فیزیوتراپی، تزریق کورتیزون، استراحت و یخ، ورزش و داروهای ضد درد. به ندرت ممکن است فردی نیاز به جراحی داشته باشد. در بیشتر موارد، علائم در عرض ۳ تا ۶ ماه پس از شروع درمان بهبود مییابند.
۲. فاشئیت پلانتار
فاشئیت پلانتار التهاب فاشیای کف پا است که نوار بافتی ضخیمی است که از پاشنه پا تا انگشتان پا امتداد دارد. درد تیز است و اغلب صبحها یا هنگام شروع ورزش تشدید میشود.
التهاب کف پا در دوندگان، افرادی که از کفشهای مناسب استفاده نمیکنند و افرادی که اضافه وزن دارند شایعتر است. استفاده طولانی مدت از پاها نیز ممکن است خطر ابتلا به فاسیای کف پا را افزایش دهد.
اکثر افراد در عرض چند ماه با استراحت، گذاشتن یخ و کشش پای آسیب دیده بهبود مییابند. پزشک همچنین ممکن است فیزیوتراپی یا تزریق کورتیزون را توصیه کند. به ندرت ممکن است فردی برای ترمیم فاشیای کف پا نیاز به جراحی داشته باشد.
۹. درد یا تورم عمومی پا
درد یا تورم عمومی پا ممکن است نشان دهنده مشکل جریان خون باشد. آسیب به اعصاب یا رگهای خونی ناشی از بیماریهایی مانند دیابت ممکن است باعث تورم شود. گاهی اوقات، پاهای افراد در گرما به طور موقت ورم می کند. همچنین ممکن است افراد در دوران بارداری متوجه تورم پاهای خود شوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
تورم پاها معمولا یک مشکل اورژانسی نیست، مگر اینکه درد شدید باشد یا فردی در معرض خطر بالای بیماریهایی مانند نارسایی قلبی باشد. با این حال، فرد باید فوراً با پزشک تماس بگیرد اگر:
- تورم یک پا و درد ساق پا
- تورم ناگهانی و چشمگی پاها
- احساس تنگی نفس به همراه تورم پا یا درد
در موارد زیر بهتر است با پزشک صحبت کنید:
- عدم بهبودب با درمانهای خانگی
- بدتر شدن بعد از جراحی
- وجود سابقه خانوادگی آرتریت
منبع: Medicalnewstoday
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید