خار پاشنه، علائم، علل و درمان
عناوین
Toggleخار پاشنه وقتی رخ میدهد که رسوب کلسیم بین پاشنه و قوس پا شروع به رشد کند. خار پاشنه ممکن است به طور مستقل رخ دهد یا ممکن است به یک بیماری زمینهای مرتبط باشد. مردم اغلب تصور میکنند که خار پاشنه دلیل هر گونه درد در پاشنه پا است، اما عوامل دیگری نیز میتوانند باعث این درد شوند. در این مقاله علائم خار پاشنه، علل، عوامل خطر و درمان این بیماری صحبت میکنم.
خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه یا استئوفیت یک رشد استخوانی است که در قسمت زیرین پای فرد ایجاد میشود. خارهای پاشنه ممکن است نوک تیز داشته باشند یا قلاب دار باشند. خار پاشنه از زیر پاشنه به سمت قوس پا (وسط پا) گسترش مییابد. این ناحیه از پا، فاسیای کف پا نامیده میشود.
هنگامی که خار پاشنه در عکس رادیوگرافی دیده میشود، ممکن است تا یک سانتیمتر طول داشته باشد.
علائم خار پاشنه
علائم خار پاشنه عبارتاند از:
- درد: درد مداوم یا متناوب، که معمولاً به عنوان یک احساس تیزی و چاقو مانند توصیف میشود، شایعترین علامت است. درد اغلب در پایین پاشنه احساس میشود و ممکن است به سمت قوس پا تیر بکشد.
- درد هنگام راه رفتن: درد ناشی از خار پاشنه معمولاً زمانی که اولین قدمهای خود را صبح یا بعد از یک دوره استراحت برمیدارید، شدیدتر است. این درد به این دلیل است که فاسیای کف پا در هنگام عدم تحرک سفت میشود و در هنگام ایستادن کشیده میشود و باعث ایجاد درد میشود.
- درد در هنگام ایستادن: دورههای طولانی ایستادن یا راه رفتن میتواند درد را بدتر کند.
- تورم: برآمدگی کوچک (استخوان مانند) و قابل مشاهده در زیر پاشنه پا
- التهاب: التهاب در ناحیه آسیب دیده شایع است و این میتواند باعث ناراحتی و درد و گرمای ناحیه آسیب دیده شود.
- نقطه حساسی در پایین پاشنه پا که راه رفتن با پای برهنه را سخت میکند.
برخی افراد مبتلا به خار پاشنه ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. این افراد تنها در صورتی متوجه مشکل خود میشوند که به دلیل دیگری عکسبرداری کنند.
اگر فردی این علائم را تجربه کند، پزشک ممکن است از پای او عکس بگیرد تا مشکل را تشخیص دهد. دیدن برآمدگی در عکس تنها راه برای اطمینان از وجود خار پاشنه است.
علل و عوامل زمینهای ابتلا به خار پاشنه
خار پاشنه زمانی اتفاق میافتد که کشیدگی طولانی مدت ماهیچهها و رباطها باعث ساییدگی بافتهای نرم پاشنه میشوند. پاره شدن غشایی که استخوان پاشنه پا را میپوشاند نیز یک علت است. همچنین با افزایش سن، پاشنه پا آسیب پذیرتر و پدهای پاشنه پا فرسوده میشوند و نمیتوانند ضربه را جذب کنند. با گذشت زمان، رسوبات کلسیم میتوانند در زیر پاشنه پا جمع شوند. این رسوبات برآمدگیهای استخوانی را تشکیل میدهند که خار پاشنه هستند.
طیف وسیعی از موارد وجود دارد که خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش میدهد. این موارد عبارتاند از:
- فعالیتهای ورزشی: دویدن و پریدن میتواند باعث ساییدگی پاشنه و قوس پا شود.
- فعالیت بر روی سطوح سخت: راه رفتن مکرر، دویدن یا پریدن مکرر روی سطوح سخت میتواند باعث ساییدگی پاشنه پا شود.
- ضربه به پاشنه پا: کبودی پاشنه و پاره شدن غشایی که آن را میپوشاند، میتواند منجر به خار پاشنه شود.
- افزایش سن: خار پاشنه در مردان و زنان مسنتر شایع است.
- جنس مونث: خار پاشنه در زنان بیشتر از مردان است.
- اضافه وزن: خار پاشنه با چاقی مرتبط است.
- کفش نامناسب: پوشیدن مکرر کفشهایی که مناسب نیستند و دمپایی، میتواند منجر به خار پاشنه شود.
برخی از بیماری های زمینه ای نیز وجود دارد که ممکن است باعث خار پاشنه شود. این موارد عبارتند از:
- آرتریت واکنشی (بیماری رایتر)
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- هیپراستوز اسکلتی ایدیوپاتیک منتشر که سفت شدن استخوانی رباطها در نواحی اتصال آنان به مهره میباشد.
- فاشئیت پلانتار (التهاب فاشیای کف پا)
مقایسه خار پاشنه و فاشئیت پلانتار (کف پا)
خار پاشنه اغلب با عارضه ای به نام فاشئیت کف پا یا فاشئیت پلانتار اشتباه گرفته میشود. ابتلا به فاشئیت کف پا خطر ابتلا به خار پاشنه را در افراد افزایش میدهد. خار پاشنه اغلب در افرادی رخ می دهد که قبلاً دچار التهاب کف پا هستند.
تفاوتهای مهمی بین خار پاشنه و فاشئیت کف پا وجود دارد. خار پاشنه یک رسوب کلسیمی است که یک برآمدگی استخوانی در امتداد فاسیای کف پا ایجاد میکند. در مقابل، فاشئیت کف پا وضعیتی است که در آن فاسیای کف پا تحریک شده و متورم میشود که باعث درد در پاشنه پا میشود.
پزشکان اغلب فاسیای کف پا را به عنوان یک بافت کمان مانند توصیف میکنند که زیر پا کشیده شده و به پاشنه میچسبد. فاشیای کف پا در اثر نیروی غیرعادی وارد بر این قسمت از پا، مثل راه رفتن یا ورزش کردن پا برای مدت طولانی و پوشیدن کفشهای نامناسب و چاقی، ایجاد میشود.
فاشئیت کف پا معمولاً بدون درمان از بین میرود. از سوی دیگر، خار پاشنه پا دائمی است مگر اینکه تحت درمان قرار گیرد.
درمان خار پاشنه
درمانهای خار پاشنه شامل موارد زیر است:
- استراحت: استراحت زیاد و کاهش فشار از روی پاها میتواند به کاهش درد و تورم در ناحیه آسیب دیده کمک کند.
- استفاده از یخ: که میتواند به کاهش درد و تورم کمک کند.
- استفاده از ارتزهای سفارشی: این درجهای دوناتی شکل به داخل کفش میروند تا فشار را از پاشنه بردارند.
- پوشیدن کفشهای ورزشی با بالشتک: این کفشها همچنین ممکن است به کاهش فشار و کاهش درد کمک کنند.
- داروهای ضد التهابی: این داروها به کاهش تورم کمک میکند.
- تزریق کورتیزون: این تزریقها تورم و درد را در ناحیه آسیب دیده کاهش میدهد.
- جراحی: در موارد نادر، ممکن است جراحی برای برداشتن خار پاشنه لازم باشد. با این حال، درمانهای فوق معمولا موثر هستند و نیازی به جراحی نیست.
- درمان بیماری زمینهای: اگر خار پاشنه ناشی از یک نوع آرتریت التهابی باشد، درمان بیماری زمینهای نیز ممکن است علائم را بهبود بخشد.
- مصرف ویتامین K2: خار پاشنه اساساً رسوبات کلسیمی هستند، که میتواند به دلیل کمبود ویتامین K2 در فرد باشد. اگر خار پاشنه یا هر نوع رسوب کلسیم در بافت نرم دارید، مصرف ویتامینهای K2 و D3 باهم و زیر نظر پزشک، ممکن است به حل کردن کلسیم بافت نرم در بدن کمک کنند.
مقاله مرتبط: همه چیز درباره ویتامین K2
چند حرکت عالی برای درمان خار پاشنه یا التهاب تاندون آشیل
حرکات برای کاهش درد خار پاشنه و یا التهاب تاندون آشیل شامل کار بر روی نواحی مخالفِ جایی است که باعث درد میشود. ما در واقع با اعمال فشار ملایم برای شل کردن عضلات و تاندونهای مخالف، روی قسمت سالم و بی درد کار کنیم.
تصور کنید که مبتلا به خار پاشنه در پای راست هستید. اشتباه رایج، کشش عضلات پشت ساق پا (عضلات کاف) در سمت راست، یعنی سمت دردناک، است. تمرینی که در اینجا باید انجام دهید، کشش و یا ماساژ عضلات کاف در سمت چپ است. توجه داشته باشید که وقتی این کار را میکنید، با وجود اینکه در قسمت غیر دردناک است، احساس درد و تندرنس خواهید داشت. این کار باعث شل شدن تاندون آشیل در سمت آسیب دیده، یعنی سمت راست، میشود زیرا عضلات در دو سمت اندامها در یک چرخش الکتریکی هستند و سیگنالهایی که از سمت چپ و طریق ستون فقرات ارسال میشوند، باعث شل شدن عضلات و تاندون سمت راست نیز میشوند.
بنابراین این ماساژ را ادامه دهید و به سمت پاشنه پا حرکت کنید. برای ۳ تا ۵ دقیقه این ماساژ را ادامه دهید.
مرحله بعدی شامل کار روی همان پایی است که درد دارد، اما روی پا. ما به جای پایین، روی پا و روی ساق پا در سمت دردناک، یعنی سمت راست، کار میکنیم، فشار ملایمی (با انگشت شست) برای شل کردن عضله (تیبیالیس قدامی) برای کمک به خلاص شدن از شر درد اعمال میکنیم. همچنین کشش این عضله را نیز انجام میدهیم. علت کاهش درد این است که وقتی روی پا را ماساژ دهیم نیز، سیگنالهایی به مغز برای شل کردن پشت پا فرستاده میشود.
منابع برای مطالعه بیشتر
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید