غده پینه آل یا صنوبری چیست و چه عملکردی در بدن دارد؟
عناوین
Toggleغده صنوبری یا غده پینه آل یک غده درون ریز کوچک در وسط مغز است که با ترشح هورمون ملاتونین به بدن کمکهای زیادی میکند. این غده توسط رنه دکارت به عنوان “محل روح” توصیف شد و در مرکز مغز قرار دارد. وظیفه اصلی غده صنوبری دریافت اطلاعات در مورد وضعیت چرخه نور تا تاریکی از محیط و انتقال این اطلاعات با تولید و ترشح هورمون ملاتونین است.
غده صنوبری یا غده پینه آل چیست؟
غده صنوبری یا غده پینه آل که به آن بدن صنوبری یا اپی فیز سربری نیز میگویند، غده کوچکی در مغز است که در زیر قسمت پشتی جسم پینهای قرار دارد. این غده در واقع دارای بافت چشمی است!!، احتمالاً به این دلیل که بافت شبکیه چشم به سمت غده صنوبری در مغز گسترش مییابد. این غده بخشی از سیستم غدد درون ریز است و هورمون ملاتونین را ترشح میکند. وظیفه اصلی غده صنوبری کمک به کنترل چرخه شبانه روزی خواب و بیداری با ترشح ملاتونین است.
درباره غده صنوبری اطلاعات بسیار کمی در علم امروز وجود دارد و آخرین قسمت از سیستم غدد درون ریز* بود که کشف شد.
*سیستم غدد درون ریز شبکهای از چندین غده است که هورمونها را ایجاد و ترشح میکنند. اندامها و غدد سیستم غدد درون ریز از این غدد تشکیل میشود: هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، تیروئید، غدد پاراتیروئید، غدد فوق کلیوی یا آدرنال، غده پینه آل، پانکراس، تخمدانها و بیضهها.
عملکرد غده صنوبری در بدن چیست؟
عملکرد اصلی غده صنوبری دریافت اطلاعات در مورد چرخه روزانه روشنایی-تاریکی (روز-شب) از شبکیه چشم و سپس تولید و ترشح ملاتونین بر این اساس است. ملاتونین در شبها (در ساعات تاریکی) سطوح بالایی دارد و در طول روز (در ساعات نور) سطوح پایینی دارد.
مقاله مرتبط: ریتم شبانه روزی و یا ریتم سیرکادین چیست؟
عملکرد ملاتونین چیست؟
ملاتونین به سروتونین تبدیل میشود که به خواب بهتر کمک میکند. همچنین با محور آدرنال درگیر است، که مسیر آدرنال از هیپوتالاموس، از غده هیپوفیز و پایین به آدرنال است، و یک حلقه بازخورد ایجاد میکند که در تحریک هورمونهای آدرنال نقش دارد. هنگامی که بیمار هستید، سیستم ایمنی بدن شما تحت تاثیر ملاتونین قرار میگیرد، احتمالاً به همین دلیل است که وقتی بیمار میشوید، بیشتر تمایل به خوابیدن دارید.
ملاتونین همچنین در بهبود خلق و خو و کاهش استرس نقش دارد. وقتی کمبود ملاتونین دارید، سیستم ایمنی بدن شما ضعیف میشود. به همین دلیل است که نخوابیدن خطرناک است.
با کمبود ملاتونین ممکن است دچار بی خوابی و اضطراب شوید. همچنین ممکن است نسبت استروژن به پروژسترون در بدن شما مختل شود.
با افزایش سن، ملاتونین کاهش مییابد. برخی داروها، به ویژه داروهای ضد افسردگی، میتوانند سطح ملاتونین را مختل کنند.
ملاتونین توسط تاریکی تحریک میشود. و یک مطالعه نشان داده است که اگر در اولین ساعاتی که میخواهید بخوابید، چراغ را روشن نگه دارید، میتوانید ملاتونین خود را تا 71 درصد کاهش دهید!!! بنابراین وقتی به رختخواب میروید، چراغها را کم یا خاموش نگه دارید. ورزشهای هوازی با شدت کم مانند پیاده روی طولانی، کمک خواهند کرد. اما مطمئن باشید که بیش از حد تمرین نکنید. و یا تمرینات شدید در اواخر روز انجام ندهید.
فرکانس الکترومغناطیسی (EMF) که از لوازم الکتریکی ساطع میشوند را پایین نگه دارید. تلفن همراه خود را کنار سر خود نخوابید یا اطراف خود را با وسایل برقی احاطه نکنید. استرس میتواند عملکرد غده صنوبری را مهار کند. و در نهایت، مصرف کافئین خود را محدود کنید.
مقالههای مرتبط: همه چیز درباره ملاتونین
عملکردهای دیگر غده پینهآل
عملکردهای دیگر غده پینهآل عبارتاند از:
- متابولیسم استخوان
تحقیقات نشان میدهند که تغییرات در عملکرد غده صنوبری ممکن است بر متابولیسم استخوانها تأثیر بگذارند. عملکرد غده صنوبری با افزایش سن کاهش مییابد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که مکملهای ملاتونین خوراکی ممکن است به افزایش توده استخوانی کمک کند، که میتواند در آینده برای محافظت در برابر پوکی استخوان پس از یائسگی استفاده شود. - سلامت روان
کمبود خواب میتواند باعث ایجاد یا بدتر شدن شرایط سلامت روان شود. قرار گرفتن در معرض نور در زمان روز در برخی از شرایط سلامت روان نقش عمدهای دارد. به عنوان مثال، اختلال عاطفی فصلی، نوعی افسردگی است که بر خلق و خوی فرد تأثیر میگذارد و زمانی رخ میدهد که سطح نور کم باشد که احتمالا به دلیل تغییر در ترشح ملاتونین است. - سن
با افزایش سن، غده صنوبری تمایل به ترشح ملاتونین کمتری دارد. بعید است که ملاتونین تنها مقصر تغییرات مرتبط با افزایش سن باشد، اما کاهش سطح ملاتونین باعث روند پیری میشود.
مقاله مرتبط: سندرم غروب خورشید چیست؟!
چه شرایط و اختلالاتی بر غده صنوبری تأثیر منفی میگذارد؟
غده صنوبری میتواند تحت تاثیر شرایط و اختلالات مختلفی قرار گیرد:
- تومورها: رشد خوش خیم یا بدخیم در غده صنوبری میتواند منجر به سردرد، مشکلات بینایی و عدم تعادل هورمونی شود.
- کیست پینه آل: کیسههای پر از مایع در غده صنوبری که معمولاً خوش خیم هستند، و در صورت بزرگ شدن ممکن است علائمی ایجاد کنند.
- کلسیفیکاسیون پینه آل: تجمع رسوبات کلسیم در غده صنوبری که اغلب مربوط به سن است، میتواند بر خواب و عملکرد عصبی تأثیر بگذارد.
- پینه آلیت: التهاب غده صنوبری به دلیل عفونت، مشکلات خود ایمنی یا التهاب، که تولید ملاتونین و خواب را مختل میکند.
- آپوپلکسی پینه آل: خونریزی نادر در غده صنوبری که باعث سردردهای شدید و مشکلات عصبی میشود.
- اختلال عملکرد: عوامل مختلفی مانند ژنتیک، آسیبهای سر، یا مشکلات عروقی میتوانند عملکرد غده صنوبری را مختل کنند و بر خواب و تنظیم هورمونی تأثیر بگذارند.
- تومورهای کیستیک: تومورهایی با اجزای کیستیک و جامد که از غده صنوبری ناشی میشوند و علائم مختلفی را ایجاد میکنند.
- هیپرپلازی: بزرگ شدن غیر طبیعی غده صنوبری به دلیل شرایط زیربنایی مختلف که به طور بالقوه بر تولید ملاتونین و خواب تأثیر میگذارد.
تشخیص شامل تصویربرداری و آزمایشهای پزشکی است و گزینههای درمانی بسته به شرایط خاص متفاوت است و ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی یا دارو باشد. اگر مشکوک به مشکل مربوط به غده صنوبری برای تشخیص و درمان مناسب هستید، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
اختلال عملکرد غده صنوبری چه عوارضی در بدن ایجاد میکند؟
غده صنوبری ممکن است رسوبات کلسیم را جمع کند. این رسوبات در افراد سالم طبیعی هستند، اما کلسیفیکاسیون بیش از حد میتواند مانع از عملکرد صحیح غده صنوبری شود.
از آنجایی که غده صنوبری ارتباط نزدیکی با هیپوتالاموس دارد، مشکلات هیپوتالاموس، از جمله سرطان، رشد یا مشکلات هورمونی هیپوتالاموس، میتواند باعث اختلال در عملکرد غده صنوبری نیز شود. تومورهای غده صنوبری نادر هستند اما میتوانند عملکرد پینه آل را نیز تغییر دهند.
علائم مشکل در غده صنوبری عبارتاند از:
- بارزترین علامت اختلال عملکرد غده صنوبری تغییر در ریتم شبانه روزی است، که ممکن است به معنای خواب زیاد یا کم، احساس فعال بودن بیش از حد و بی قراری در نیمه شب یا احساس خواب آلودگی در زمانهای غیر معمول باشد.
- سردرد، تهوع، استفراغ یا لرزش
- مشکل در حس جهت
- تغییرات در باروری، چرخه قاعدگی یا تخمک گذاری
- پوکی استخوان
- مشکلات سلامت روان، به ویژه علائم فصلی
- تشنج
- مشکلات حافظه
- تغییر قدرت و حدت بینایی
برای حفظ سلامت غده صنوبری چه کار کنم؟
با جلوگیری از کلسیفیکاسیون زودرس غده صنوبری میتوانید سلامت آن را حفظ کنید. از طرف دیگر، ممکن است بتوانید غده پینه آل کلسیفیه شده را از طریق برخی از روشهای ذکر شده در زیر جوان سازی کنید:
- محیطی را ایجاد کنید که عملکرد صحیح غده صنوبری را تقویت کند: داشتن خواب با کیفیت بالا در هر شب برای عملکرد مطلوب غده پینهآل بسیار مهم است. یکی از عواملی که بر کیفیت خواب شما تأثیر میگذارد، نور آبی است و تولید ملاتونین را تا چهار ساعت سرکوب میکند. وقتی به خواب میروید، اتاق خواب شما باید تا حد امکان تاریک باشد.
- قرار گرفتن غیرمستقیم در معرض نور خورشید ضروری است: چشمان شما برای عملکرد صحیح به قرار گرفتن در معرض نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارند. هم خورشید و هم تاریکی عملکرد غده صنوبری را فعال میکنند. غده صنوبری گیرنده نوری دارد که سیگنالهای نوری را دریافت میکند و باعث تولید ملاتونین میشود. اما به یاد داشته باشید، مستقیماً به خورشید نگاه نکنید.
مقاله مرتبط: مضرات نور آبی برای سلامتی
آیا مصرف مکمل ملاتونین برای خواب مناسب است؟
اگرچه ملاتونین برای کمک به خواب مصرف میشود، مصرف بی رویهی آن توصیه نمیشود. از آنجایی که ملاتونین یک هورمون است، با گذشت زمان غده صنوبری شما به مصرف ملاتونین وابسته میشود و برای داشتن همان اثر، باید مقدار آن را افزایش دهید. برای مصرف هر گونه دارویی، مشاوره با پزشک و تهیه دارو در صورت توصیه او مجاز است.
چرا غده صنوبری “چشم سوم” نامیده میشود؟
از آنجایی که غده صنوبری آخرین غده از سیستم غدد درون ریز بود که کشف شد – و دانشمندان هنوز از همه عملکردهای آن مطمئن نیستند – غده صنوبری مدتهاست که یک اندام “اسرارآمیز” بوده است. غده صنوبری به دلایل زیادی، از جمله قرار گرفتن در عمق مرکز مغز و ارتباط آن با نور از طریق ریتم شبانه روزی و ترشح ملاتونین، معمولاً “چشم سوم” نامیده میشود. یکی دیگر از دلایل این است که این غده در واقع دارای بافت چشمی است!!، احتمالاً به این دلیل که بافت شبکیه چشم به سمت غده صنوبری در مغز گسترش مییابد. بسیاری از سنتهای معنوی معتقدند که این غده به عنوان یک ارتباط بین دنیای فیزیکی و معنوی عمل میکند.
چاکراها و مراکز انرژی در اشکال خاصی از هندوئیسم و بودیسم تانتریک برجسته هستند. چاکرای چشم سوم به عنوان چاکرای ششم بدن در نظر گرفته میشود. اعتقاد بر این است که با ادراک، آگاهی و ارتباطات معنوی مرتبط است و با غده صنوبری مرتبط است. در حالیکه هیچ مدرک علمی برای حمایت از این ادعاها وجود ندارد، بسیاری از اشکال معنویت و فرهنگ بر اهمیت چاکرای چشم سوم و غده صنوبری تاکید دارند.
برای اطلاع بیشتر از چاکراها و مراکز انرژی روی این لینک کلیک کنید.
خلاصه
غده صنوبری غده کوچکی در مرکز مغز است که هورمون ملاتونین ترشح میکند و مسئول اصلی تنظیم الگوهای خواب و بیداری است. تجمع کلسیم و تومورهای سرطانی ممکن است عملکرد غده صنوبری را مختل کنند، اما این موارد نادر هستند.
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید