همه چیز درباره باکتریها و ویروسهای روده (میکروبیوم روده)
عناوین
Toggleدر این مقاله میخواهم در مورد رابطه بین باکتریهای و ویروسهای روده (میکروبیوم روده) صحبت کنم.
میکروبیوم روده چیست؟
میکروبیوم درون بدن ما متشکل از تریلیونها میکروارگانیسم از هزاران گونه مختلف است، که میکروبیوتا یا میکروب نیز نامیده میشوند. این مجموعه نه تنها شامل باکتریها، بلکه قارچها، انگلها و ویروسها میشود.
در یک فرد سالم، این موجودات به طور مسالمت آمیز وجود دارند و بیشترین تعداد آنها در روده یافت میشود. میکروبیوم حتی به عنوان اندام پشتیبان برچسب گذاری شده است زیرا نقشهای کلیدی زیادی در ارتقاء عملکرد روزانه روان بدن انسان ایفا میکند.
میکروبیوم متشکل از میکروبهایی است که هم مفید و هم مضر هستند. اکثر آنها همزیست هستند، به این معنی که هم انسان و هم آنها از این همجواری سود میبرند و تعداد کمتری نیز بیماری زا هستند.
در بدن سالم، میکروبیوتای بیماری زا و همزیست بدون مشکل با هم وجود دارند. اما اگر اختلالی در این تعادل وجود داشته باشد، که میتواند ناشی از بیماریهای عفونی، رژیمهای غذایی خاص، یا استفاده طولانی مدت از آنتیبیوتیکها یا سایر داروهای تخریبکننده باکتریها باشد، دیسبیوز رخ میدهد و این فعل و انفعالات طبیعی متوقف میشود. در نتیجه، بدن ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به بیماری شود.
فواید میکروبیوم برای بدن
میکروبیوم بدن فواید گستردهای در بدن دارند از جمله:
- سیستم ایمنی را تحریک میکند.
- ترکیبات غذایی بالقوه سمی را تجزیه میکند.
- ویتامینها و اسیدهای آمینه خاصی از جمله ویتامینهای گروه B و ویتامین K را سنتز میکند. به عنوان مثال، آنزیمهای کلیدی مورد نیاز برای تشکیل ویتامین B12 فقط در باکتریها یافت میشوند، نه در گیاهان و حیوانات.
- قندهایی مانند شکر و لاکتوز (قند شیر) به سرعت در قسمت بالایی روده کوچک جذب میشوند، اما کربوهیدراتهای پیچیدهتر مانند نشاسته و فیبرها به راحتی هضم نمیشوند و ممکن است به روده بزرگ بروند. در آنجا، میکروبیوم به تجزیه این ترکیبات با آنزیمهای گوارشی خود کمک میکند.
- تخمیر فیبرهای غیرقابل هضم توسط میکروبها، باعث تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFA) میشود که میتواند توسط بدن به عنوان یک منبع مغذی استفاده شود، اما نقش مهمی در عملکرد عضلات و احتمالاً پیشگیری از بیماریهای مزمن از جمله سرطانهای خاص و اختلالات روده ایفا میکند. . مطالعات بالینی نشان داده اند که SCFA ممکن است در درمان کولیت اولسراتیو، بیماری کرون و اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک مفید باشد.
- میکروبیوم یک فرد سالم همچنین از بدن در برابر ارگانیسمهای بیماری زا که وارد بدن میشوند محافظت میکند. این میکروبها از رشد بیش از حد باکتریهای مضر با رقابت برای مواد مغذی و مکانهای اتصال به غشاهای مخاطی روده، محل اصلی فعالیت ایمنی و تولید پروتئینهای ضد میکروبی جلوگیری میکنند.
- این میروبها یکپارچگی سد رودهای را حفظ میکنند.
- التهاب بدن را کاهش میدهند.
- به طور مستقیم عوامل بیماری زا را از بین میبرند و باعث تقویت ایمنی میشوند.
- بین باکتری روده و دستگاه تنفسی ارتباط وجود دارد.
- نمکهای صفراوی را که ضد باکتری هستند، بازیافت و اصلاح میکنند.
- خاصیت ضد ویروسی دارند.
آیا رژیم غذایی میتواند بر میکروبیوم فرد تأثیر بگذارد؟
علاوه بر ژنتیک، محیط و استفاده از داروهای مختلف، رژیم غذایی نقش زیادی در تعیین نوع میکروبیوم در روده بزرگ دارد. همه این عوامل تعیین کننده میکروبیوم منحصر به فرد یک انسان نسبت به دیگری میشود.
رژیم غذایی پر فیبر به ویژه بر نوع و میزان میکروبیوم روده تأثیر میگذارد. فیبر غذایی تنها میتواند توسط آنزیم های موجود در میکروبیوم روده بزرگ تجزیه و تخمیر شود. اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFA) در نتیجه این تخمیر آزاد می شوند. این امر PH روده بزرگ را کاهش میدهد، که به نوبه خود نوع میکروبیوم موجود را که در این محیط اسیدی زنده میماند، تعیین میکند. PH پایین رشد برخی از باکتریهای مضر مانند کلستریدیوم دیفیسیل را محدود میکند.
تحقیقات رو به رشد در مورد SCFA اثرات گسترده آنها را بر سلامت، از جمله تحریک فعالیت سلولهای ایمنی و حفظ سطح طبیعی گلوکز و کلسترول خون، بررسی میکند.
پری بیوتیکها
غذاهایی که افزایش سطوح SCFA را حمایت میکنند، کربوهیدراتها و فیبرهای غیرقابل هضم مانند اینولین، نشاستههای مقاوم، صمغها، پکتینها و فروکتولیگوساکاریدها هستند. این فیبرها گاهی اوقات پری بیوتیک نامیده میشوند.
اگرچه مکملهای حاوی فیبرهای پری بیوتیک وجود دارد، اما غذاهای سالم بسیاری وجود دارند که به طور طبیعی حاوی پری بیوتیکها هستند. بیشترین مقدار این مواد در مواد زیر یافت میشوند:
- سیر
- پیاز
- تره فرنگی
- مارچوبه، کنگر فرنگی
- گیاه قاصدک
- موز
- جلبک دریایی.
به طور کلی، میوهها، سبزیجات، لوبیاها و غلات کامل مانند گندم و جو همگی منابع خوبی از فیبرهای پری بیوتیک هستند.
توجه داشته باشید که مصرف زیاد غذاهای پری بیوتیک، به خصوص اگر به طور ناگهانی وارد شوند، میتواند باعث تولید گاز و نفخ شود. افراد مبتلا به حساسیتهای گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر باید این غذاها را در مقادیر کم مصرف کنند تا ابتدا میزان تحمل بدن خود را ارزیابی کنند. در طول زمان و با استفاده مداوم، تحمل بدن بهبود یابد.
اگر کسی حساسیت غذایی ندارد، مهم است که رژیم غذایی با فیبر بالا را به تدریج انجام دهد، زیرا یک رژیم غذایی کم فیبر نه تنها ممکن است میزان میکروبیوم مفید را کاهش دهد، بلکه رشد باکتریهای بیماری زا را که در محیطهای اسیدی کمتر رشد میکنند، نیز افزایش دهد.
پروبیوتیکها
غذاهای پروبیوتیک حاوی میکروبیوم زنده مفیدی هستند که ممکن است میکروبیوم فرد را بیشتر تغییر دهند. این غذاها شامل غذاهای تخمیر شده هستند مانند:
- کفیر
- ماست با کشت زنده فعال
- ترشی سبزیجات
- تمپه
- چای کامبوجا
- کیمچی
- میسو
- کلم ترش
راههای تقویت سیستم ایمنی
طبق مطالب گفته شده در بالا، بیایید به این سوال فکر کنیم که چگونه به تقویت سیستم ایمنی خود در رابطه با باکتریهای روده کمک کنیم؟
- پاتوژنها عاشق شکر هستند، به خصوص مخمر کاندیدا. بنابراین یکی از مهمترین قسمتهای بهبود سیستم ایمنی، اجتناب از شکر است. به عبارت دیگر، رژیم کتوژنیک سالم را شروع کنید.
- باکتریهای خوب خود را دوباره جایگزین کنید. برای این کار میتوانید از پروبیوتیکهای دورهای استفاده کنید.
- از پری بیوتیکها و به عبارت دیگر، فیبر گیاهی، استفاده کنید.
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید