چاقی چیست و چگونه بر کیفیت زندگی ما تأثیر میگذارد؟
عناوین
Toggleچاقی یکی از مشکلات شایع است که اکثریت جامعه با آن مواجهاند. اما واقعاً چاقی چیست؟ در این مقاله به بررسی تعریف چاقی و مشکلات ناشی از آن خواهیم پرداخت.
چه زمانی فردی در گروه چاقها دستهبندی میشود؟
چاقی بر اساس شاخص توده بدنی (Body mass index / BMI) تعریف میشود، (که بر حسب وزن فرد بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد او بر حسب متر محاسبه می شود) و پرکاربردترین روش برای بررسی اینکه آیا وزن مناسبی دارید یا خیر، اندازه گیری این شاخص است.
شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۰ به عنوان چاق تعریف می شود.
برای اکثر بزرگسالان، تقسیم بندی این شاخص به صورت زیر است:
- BMI از ۱۸.۵ تا ۲۴.۹: وزن مناسب
- BMI از ۲۵ تا ۲۹.۹: اضافه وزن
- BMI از ۳۰ تا ۳۹.۹: چاقی
- BMI ۴۰ یا بیشتر: چاقی شدید
هرچند که BMI معیاری مفید است، اما برای همه افراد دقیق نیست. به عنوان مثال، افراد بسیار عضلانی ممکن است BMI بالایی داشته باشند، در حالی که این عدد ممکن است به اشتباه نشاندهنده چاقی باشد. در این مواقع، اندازه دور کمر میتواند معیار بهتری باشد.
مشکل دیگر این است که محدودههای BMI بر اساس نژاد قومی سفیدپوستان تنظیم شدهاند و ممکن است برای افرادی با پیشینه قومی متفاوت کمتر باشد.
معیارهای بهتر برای اندازهگیری چربی اضافی
اندازه دور کمر میتواند به عنوان یک معیار کمکی برای افراد دارای اضافه وزن (BMI ۲۵ تا ۲۹.۹) یا چاقی متوسط (BMI ۳۰ تا ۳۴.۹) مورد استفاده قرار گیرد. به طور کلی، مردان با سایز کمر ۹۴ سانتیمتر یا بیشتر و زنان با سایز کمر ۸۰ سانتیمتر یا بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی قرار دارند.
توجه داشته باشید که BMI نباید برای تعیین وزن مناسب کودکان استفاده شود، زیرا بدن آنها هنوز در حال رشد است. برای بررسی وضعیت وزن کودک، حتماً با پزشک مشورت کنید.
مشکلات روزمره مرتبط با چاقی
چاقی میتواند مشکلات زیادی به همراه داشته باشد که شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- افزایش تعریق
- خرناس و خروپف
- مشکل در انجام فعالیت بدنی
- احساس خستگی مفرط
- درد مفاصل و کمر
- اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
- احساس انزوا و تنهایی
خطرات جدی چاقی
اقدامات لازم برای مقابله با چاقی بسیار مهم است، زیرا چاقی علاوه بر ایجاد تغییرات فیزیکی، میتواند منجر به چندین بیماری جدی و بالقوه تهدیدکننده زندگی شود. این خطرات شامل موارد زیر است:
- دیابت نوع ۲
- کلسترول بالا و آترواسکلروز، که میتواند به بیماری عروق کرونر قلب منجر شود.
- فشار خون بالا
- تشدید آسم
- سندرم متابولیک، ترکیبی از دیابت، فشار خون بالا و چاقی
- برخی از انواع سرطان، مانند سرطان سینه و سرطان روده و رحم
- بیماری ریفلاکس معده و مری (GERD)
- سنگ کیسه صفرا
- سکته مغزی
- کاهش باروری
- استئوآرتریت
- آپنه خواب، وضعیتی که باعث قطع تنفس در طول خواب می شود، که خود عوارض زیادی به همراه دارد.
- بیماریهای روحی و روانی، مانند افسردگی و اعتماد به نفس پایین
- عوارض بارداری، مانند دیابت بارداری یا پره اکلامپسی، افزایش خطرناک فشار خون در بارداری
چاقی میتواند به طور متوسط امید به زندگی را بین ۳ تا ۱۰ سال کاهش دهد. تحقیقات نشان میدهند که چاقی و اضافه وزن با افزایش مرگومیر ارتباط دارد.
برای مطالعه بیشتر درباره مطالعات انجامشده، میتوانید به کتاب “قانون چاقی” نوشته دکتر جیسون فانگ مراجعه کنید. همچنین میتوانید با کلیک روی این لینک، خلاصه کتاب “قانون چاقی” را در وبسایت ما مطالعه کنید.
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید