تکنیکهای طبیعی برای کنترل سطح کورتیزول و مدیریت استرس
عناوین
Toggleمقدمه
کورتیزول یک هورمون استرس است که در غده فوق کلیوی تولید میشود. این هورمون به بدن کمک میکند تا به شرایط استرسزا واکنش نشان دهد و با آنها سازگار شود.
تولید کورتیزول
غدد فوق کلیوی که در بالای کلیهها قرار دارند، مسئول تولید کورتیزول هستند. بخش بیرونی این غدهها، که بافت غدهای است، کورتیزول را تولید میکند. بخش داخلی غده، بتماماً بافت عصبی است که انتقالدهندههای عصبی را تولید میکند. این انتقالدهندهها مانند هورمونها عمل میکنند، با این تفاوت که ارتباط را از طریق سیستم عصبی منتقل میکنند، در حالی که هورمونها این کار را از طریق خون انجام میدهند.
عملکرد کورتیزول
کورتیزول به استرس پاسخ میدهد و بدن را برای مواجهه با چالشها آماده میکند. به عنوان مثال، وقتی با یک ببر مواجه میشوید، ضربان قلب افزایش مییابد، جریان خون به عضلات بیشتر میشود و هوشیاری ذهنی افزایش مییابد. اما در این شرایط، عملکردهایی مانند هضم و تولید مثل متوقف میشوند.
چالشهای کاهش سطح کورتیزول
بسیاری از افراد تحت استرس قرار دارند و نمیتوانند کورتیزول را کاهش دهند. دلیل این امر این است که غدههای فوق کلیوی تنها یک کلید روشن دارند. در واقع، حدود ۱۰۰٪ مواقع، بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس بعد از رویدادهای استرسزا رخ میدهند. این استرسها میتوانند شامل مرگ عزیزان، طلاق یا فشارهای روحی دیگر باشند.
استرسهای روحی فشار زیادی به غدههای فوق کلیوی وارد میکنند و حتی بیشتر از استرسهای فیزیکی تأثیرگذارند. بسیاری از افراد تصور میکنند که با گذراندن یک رویداد استرسزا، استرس به طور کامل از بین میرود، در حالی که اینگونه نیست. تأثیر استرس در طول زمان تجمعی است و این غدهها تنها کلید “روشن” دارند.
نشانههای فشار بر غدد آدرنال
شما میتوانید از طریق احساس ذهنی خود در مورد میزان تحمل استرس و نحوه مقابله با آن، متوجه فشار بر غدههای آدرنال شوید. اگر نمیتوانید استرس را تحمل کنید و به راحتی تحریک میشوید، این نشاندهنده فشار بر غدههای آدرنال است.
برای تشخیص میزان فشاری که روی غدد آدرنال است، وقتی به فردی نگاه میکنیم به دو چیز باید دقت کنیم:
- یکی اینکه چقدر استرس در بدن دارند،
- و دوم اینکه چقدر ذخیره سلامتی یا ریکاوری دارند و هر دو قسمت نیاز به اندازه گیری دارند.
وقتی فردی برای مدت طولانی در استرس باشد، ذخیره سلامتی خود، توانایی بهبودی و ذخیره خود را برای بازگشت و ریکاوری را از دست میدهد. اگر قدرت ریکاوری خود را از دست بدهید، میزان کمی استرس هم میتواند بر شما تأثیر بدی بگذارد. اما اگر قدرت بهبودی خوبی داشته باشید، استرس چندان شما را آزار نمیدهد.
پاسخ جنگ یا گریز
بدن در برابر استرسها به حالت جنگ یا گریز میرود. بسیاری از افراد به دلیل استرسهای مداوم در این حالت گیر کردهاند. استرسها شامل تغییرات هورمونی، یائسگی، و استرسهای فیزیکی و روحی هستند. در این حالت، هورمونهای استرس (مانند کورتیزول) به شدت بالا میروند و ممکن است تأثیر آنها در آزمایشهای خون مشاهده نشود، اما نتایج آن به صورت فشار خون بالا و ضربان قلب سریع خود را نشان میدهد.
راهکارهای کاهش سطح کورتیزول
کاهش سطح کورتیزول با استفاده از داروها و روشهای مشابه دشوار است. برای کمک به کاهش سطح کورتیزول، میتوانید با استفاده از تکنیکهای مختلف، کلید کورتیزول را به صورت دستی خاموش کنید.
سیستم عصبی سمپاتیک بر سطح کورتیزول و هورمونهای آدرنال تأثیر میگذارد و در زمان استرس، این سیستم را فعال میکند. در مقابل، سیستم عصبی پاراسمپاتیک، که وظیفه خاموش کردن فعالیتهای سیستم سمپاتیک را دارد، به تنظیم فرآیندهای استراحت و هضم غذا کمک میکند. به همین دلیل است که افراد تحت استرس معمولاً با مشکلاتی در استراحت و هضم غذا مواجه میشوند.
- طب فشاری، ماساژ و طب سوزنی: مطالعات نشان دادهاند که طب سوزنی میتواند سطح کورتیزول را کاهش دهد و به بهبود واکنش بدن به استرس کمک کند. این روشها با تحریک نقاط خاصی از بدن، میتوانند سیستم عصبی پاراسمپاتیک را فعال کنند و به آرامش اعصاب و کاهش احساس اضطراب منجر شوند. با توجه به تحقیقات، این تکنیکها میتوانند باعث کاهش فشار خون و بهبود کیفیت خواب شوند که به نوبه خود تأثیر مثبتی بر روی سطح کورتیزول دارد
- مدیریت استرس: یادگیری تکنیکهای مدیریت استرس، مانند مدیتیشن و تنفس عمیق، نیز میتواند به کاهش سطح کورتیزول کمک کند. این تکنیکها به افراد کمک میکند تا در مواجهه با استرس، به آرامش دست یابند و واکنشهای فیزیولوژیک ناشی از استرس را کنترل کنند.
- فعالیت بدنی منظم: ورزش منظم نه تنها به بهبود سلامت جسمی کمک میکند، بلکه میتواند به کاهش سطح کورتیزول نیز کمک کند. ورزش میتواند تولید اندورفین را افزایش دهد و احساس شادی و رضایت را تقویت کند، که این امر به نوبه خود میتواند استرس و سطح هورمونهای استرس را کاهش دهد.
- تغذیه سالم: تغذیه مناسب و مصرف مواد غذایی مغذی میتواند تأثیر زیادی بر روی سطح کورتیزول داشته باشد. مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامینهای گروه B میتوانند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس کمک کنند.
منابع:
- How Acupuncture Can Help Treat Stress and Cortisol Levels.
- High Cortisol Levels: Burnout is Real, and Acupuncture Can Help!
سلب مسئولیت:این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و نباید برای خود تشخیصی استفاده شود و جایگزینی برای معاینه پزشکی، درمان، تشخیص و تجویز پزشکی نیست. قبل از مشورت با پزشک و دریافت معاینه، تشخیص و توصیه پزشکی، نباید هیچ تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. در مورد هر گونه سؤالی که ممکن است در مورد یک وضعیت پزشکی داشته باشید، همیشه از پزشک خود مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید