خلاصه کتاب ذهن فروپاشیده اثر دکتر گابور ماته
عناوین
Toggleدرباره کتاب
- عنوان اصلی: Scattered Minds: The Origins and Healing of Attention Deficit Disorder
- نویسنده: گابور مته
- سال انتشار: ۱۹۹۹
- ژانر: روانشناسی، خودیاری، Adhd، سلامت و تغذیه، فرزندپروری
- امتیاز کتاب: ۴.۳۱ از ۵ (بر اساس وبسایت goodreads.com)
کتاب “ذهن فروپاشیده” به یکی از باورهای رایج و قدیمی میپردازد: اینکه اختلال نقص توجه (ADD) یک بیماری ارثی است. این کتاب وجود پایههای زیستشناختی این اختلال را انکار نمیکند – ژنها نیز نقشی در آن دارند – اما ما را تشویق میکند تا دیدگاه خود را گسترش دهیم و عوامل روانشناختی و اجتماعی مؤثر بر علائم را با دقت بیشتری بررسی کنیم.
اختلال نقص توجه اغلب در بسترهای خانوادگی و اجتماعی خاصی شکل میگیرد. شناسایی این بسترها فقط برای اصلاح علم نیست؛ بلکه کلیدی برای درمان مؤثر نیز ارائه میدهد.
درباره نویسنده
گابور ماته پزشک متخصص نورولوژی و روانپزشکی، سخنران پرطرفدار، و نویسندهای پرفروش است. او در زمینههایی همچون تنهایی، فرزندپروری، و روانشناسیِ اعتیاد مطالبی نوشته است.
ماته پس از تشخیص اختلال نقص توجه در دهه پنجاه زندگیاش، شروع به تحقیق در این زمینه کرد و کتاب “ذهن فروپاشیده” حاصل این تحقیقات است.
دکتر ماته نویسنده چندین کتاب پرفروش از جمله در قلمرو ارواح گرسنه، وقتی بدن نه میگوید، و افسانه عادی بودن است.
مقدمه: دیدگاهی جامع درباره اختلال نقص توجه (ADD)
ایوان ایلیچ، فیلسوف اتریشی، نوشته است: «پزشکی به همان اندازه درباره معنای درمان، رنج و مرگ به ما میگوید که تجزیه شیمیایی درباره ارزش زیباییشناختی سفالگری.» کتاب ذهنهای پراکنده با این نقلقول آغاز میشود و نقطه شروع خوبی برای این بحث نیز محسوب میشود.
گابور ماته، نویسنده کتاب، معتقد است که اختلال نقص توجه (که از اینجا به بعد به اختصار ADD نامیده میشود) یک وضعیت بهدرستی شناخته نشده است. این اختلال غالباً مورد کمتوجهی قرار میگیرد، اشتباه تشخیص داده میشود و در بسیاری از موارد، بیش از حد درمان میشود.
مشکل اصلی اما این است که ما زمان زیادی را صرف تحلیل جزئیات شیمیایی میکنیم و از دیدگاه کلی غافل میشویم. در حالی که مواد شیمیایی موجود در مغز نقشی در ADD دارند، این اختلال را نمیتوان به گردش هورمونها و انتقالدهندههای عصبی تقلیل داد. همچنین، ژنتیک نمیتواند توضیح کاملی برای ADD ارائه کند.
همانطور که خواهیم دید، آمادگی ارثی برای ADD وجود دارد، درست مانند سایر اختلالات روانی. اما این بدان معنا نیست که این اختلال از نظر زیستی پیشتعیین شده است. آمادگیها باید تحریک یا فعال شوند، و اگر میخواهیم بفهمیم این اتفاق چگونه و چرا رخ میدهد، باید تعامل عوامل زیستی و محیطی را بررسی کنیم. به عبارت دیگر، لازم است به نحوه رشد کودکان در خانوادهها و جوامع نگاه کنیم.
این، به طور خلاصه، استدلالی است که در این کتاب ارائه میشود.
سه ویژگی اصلی ADD
بیایید از ابتدا شروع کنیم. اختلال نقص توجه (ADD) دقیقاً چیست؟ این اختلال سه ویژگی اصلی دارد:
- مهارتهای ضعیف توجه
- کنترل ضعیف تکانهها
- بیشفعالی
در ادامه، هر یک از این ویژگیها را بررسی میکنیم. ابتدا با مهارتهای ضعیف توجه شروع میکنیم.
مهارتهای ضعیف توجه
منظور از این ویژگی، خاموش شدن خودکار توجه است. ذهن در لحظاتی که باید برای انجام وظایف یا پردازش دستورات متمرکز باشد، غایب است. عدم توجه میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. برای مثال، فرد مبتلا به ADD ممکن است از کسی سوالی بپرسد و درست وقتی پاسخ را میشنود، حواسش پرت شود.
ممکن است در حال مطالعه کتاب باشد و ناگهان متوجه شود که هیچ کلمهای از آنچه خوانده، به یاد نمیآورد. یا ممکن است وارد اتاقی شود و از خود بپرسد چرا آمده است.
هر شکلی که این عدم توجه به خود بگیرد، مشکلات عملی زیادی ایجاد میکند.
- در کودکان: عدم توانایی تمرکز باعث میشود در مدرسه عقب بمانند.
- در بزرگسالان: این مشکل منجر به اشتباهات ساده در محل کار میشود و فرصتهای ترفیع را از بین میبرد.
چه کودک باشند و چه بزرگسال، افراد مبتلا به ADD اغلب به خاطر فراموش کردن کارهایی که بلافاصله پس از موافقت با آنها از یاد بردهاند، سرزنش میشوند.
این عدم توجه نهتنها در زندگی کاری و اجتماعی بلکه در لذت بردن از زندگی نیز اختلال ایجاد میکند.
یکی از بیماران نویسنده گفته است که هرگز موسیقی را درک نکرده است. موسیقی برای او یک دیوار مبهم و غیرقابلنفوذ از صداهای سفید بوده است.
بیمار دیگری گفته است که ADD او را از نظر اجتماعی منزوی کرده است. او احساس میکرده مانند یک زرافه انسانی است؛ بدنش در دنیای دیگران زندگی میکند، اما سرش انگار در ابرها گیر کرده است.
با این حال، عدم توجه به ندرت به صورت کامل است و در برخی زمینهها ممکن است تمرکز بیشتری وجود داشته باشد.
در واقع، گاهی پزشکان در تشخیص ADD دچار اشتباه میشوند زیرا بیماران مبتلا ممکن است توانایی تمرکز فوقالعادهای نشان دهند. به عنوان مثال، کودکی که در مدرسه بیدقت و حواسپرت است، ممکن است عصرها با علاقه و تمرکز ساعتها به مطالعه نقشهها بپردازد.
موضوع این است که ذهن افراد مبتلا به ADD میتواند برای انجام وظایف، در صورتی که آن وظایف ذاتاً برایشان جذاب باشند، تمرکز و انگیزه کافی پیدا کند.
برای مثال، کودکی که به جغرافیا علاقهمند است، هیچ مشکلی برای تمرکز روی مطالعه نقشهها ندارد. اما این تمرکز به فعالیتهای دیگر که برایش جذاب نیستند، مانند کلاس علوم یا مرتب کردن اتاق، منتقل نمیشود.
همچنین، اغلب شامل کنار گذاشتن تمام دنیا برای انجام یک فعالیت کاملاً جذبکننده است. این ویژگی نیز نشانهای از است.
می خواهید ادامه خلاصه کتاب ذهن فروپاشیده اثر دکتر گابور ماته را مطالعه کنید؟
با فعال سازی عضویت ویژه، به خلاصه کامل این کتاب و 100 ها کتاب دیگر دسترسی داشته باشید.
ارتقاء عضویت
دیدگاهتان را بنویسید